Wat is Cider of Appelcider?

Sidra Castañon
Wat is Cider of appelcider?
Dit is een vraag welke veel Nederlanders zichzelf beslist vaak stellen.
Waarom? Cider is een drank welke in Nederland niet erg bekend is en daarom ook niet erg populair.
Desondanks alles groeit de populariteit van cider langzaam in Nederland.
Maar eerst het antwoord op de vraag.
Cider of appelcider is een alcoholische drank welke oorspronkelijk alleen gemaakt wordt van appels. Het alcoholgehalte bedraagt gewoonlijk ongeveer tussen de 4% en 8% alcohol. Tegenwoordig is er ook al alcoholvrije cider. Zelfs is er een alcoholvrije natuurcider.
Sinds een aantal jaren bestaat er ook Ice Cider en sinds kort ook een Vermouth cider. De Ice Ciders hebben meestal een alcoholgehalte van 11% tot 13%. De vermouth cider heeft 15% alcohol.
Productieproces
Hoe maakt men Cider?
In de maanden september en oktober, oogst men alle appels. Van de geoogste appels maken de ciderfabrikanten pulp. Deze pulp perst men. Het persen van de pulp is een proces van ongeveer 6 uur. Het sap wat men uit de pulp perst, ook wel must genoemd, filtert men met behulp van een soort grote zeef.
De must, het sap pompt men naar grote roestvrijstalen vaten. In deze vaten begint de fermentatie welke ongeveer een maand á anderhalve maand duurt. Daarna pompt men de cider in houten vaten van kastanje hout welke de cider een speciale smaak geven. Gedurende een periode van ongeveer 6 maanden laat men de cider rijpen in deze vaten van kastanje hout.
Zo is begin juni de eerste verse cider van het jaar klaar om verkocht te worden. Het proces wat we hier beschrijven is voor de productie van natuurcider.

Prau Monga Brut D.O.P. van Sidra Viuda de Angelon
Charmat methode en Traditionele methode (Champenoise methode)
Er zijn vele soorten cider. Bijvoorbeeld cider gemaakt met de Charmat methode (tank methode) welke ook relatief snel gaat. Ook worden er brut ciders gemaakt met dubbele fermentatie in de fles. De methode van dubbele fermentatie op de fles noemt men de traditionele methode of Champenoise methode. De voorkeur gaat uit om dit de traditionele methode te noemen.
Rede hiervan is dat Frankrijk de naam Champagne opgeëist heeft. De Champagne gemaakt van druiven in Spanje heeft daarom Cava.
Heel vroeger werd de cider gemaakt met de traditionele methode gewoon Champagnecider genoemd. Maar dat mag niet meer.
Het proces om een echte kwaliteit brut cider te maken duurt wel tot 24 maanden. Ook het productieproces van Ice Cider kan wel tot 24 maanden duren.
Video Productieproces Natuurcider van Sidra Menéndez
Wil je visueel een goede indruk krijgen van hoe natuurcider gemaakt wordt?
Bekijk dan deze video van Sidra Menéndez in Asturië. Een van de grootste en bekendste ciderfabrikanten van Natuurcider in Spanje.
Sidra Menéndez is de ciderfabrikant welke als eerste in Spanje met de productie van 100% ecologische natuurcider is begonnen.
Video productieproces Cider Sidra Menéndez Spanje
Sidra Menéndez is een supermoderne ciderfabrikant. In de video is te zien dat Menéndez tot 9.000 flessen per uur kan produceren. Om een idee te geven hoeveel cider er alleen al in Spanje, vooral in Noord-Spanje gedronken wordt.
Cider in Nederland
Groeiende markt
Cider is in Nederland nog niet echt bekend, alhoewel er echt een omslag gaande is.
Heineken heeft in 2016 geprobeerd Cider populair te maken met merken als Jillz en Apple Bandit. Jillz is inmiddels weer van de markt. Appel Bandit wordt nog wel verkocht. Deze ciders zijn echte industriële ciders. Ze zijn gemaakt van concentraat met een hoop toevoegingen welke niet 100% natuurlijk zijn. Alle producten welke we importeren zijn puur natuur. Dit verklaart ook de rede waarom de ciders welke wij verkopen wat duurder zijn dan merken als Apple Bandit. Daarnaast betaalt men in Spanje geen accijns op wijn en cider. Naast de accijns komen de transportkosten uit Spanje naar Nederland bij de producten.
Nederlandse Ciderfabrikanten
Sinds een aantal jaren zijn er een aantal Nederlandse bedrijven welke gestart zijn met de productie van Cider. Nederland is ook een land waar aardig wat appels verbouwd worden. Het land met de grootste productie van appels is Polen. Als je dit leest denk je, mogelijkheden genoeg om cider te maken.
Dat klopt maar gedeeltelijk. Van alle appels kun je natuurlijk cider maken. Echter voor een goede appelcider heb je echte ciderappels nodig.

Autochtone appelsoorten Asturias - Sidra de Asturias
2.500 appelsoorten
Met de kennis dat er 2.500 appelsoorten zijn, denk je appelcider maken is geen enkel probleem. Ja, je kunt alle appels persen en laten fermenteren. Echter de smaak komt tot stand door een of meerdere appelsoorten te gebruiken. Bitter, zuur, zoet een combinatie van meerdere appelsoorten bepalen de smaak.
Sidra de Asturias
In de provincie Asturië, Asturias in het Spaans, controleert de instantie Sidra de Asturias, of de appels welke gebruikt worden, echt uit de provincie Asturië komen. In Asturië zijn er momenteel 78 appelsoorten, ciderappelsoorten welke alleen in Asturië voorkomen. Een overzicht van al deze appels vind je hierboven. De cider gemaakt met deze appels hebben een oorsprongscertificaat. Ciders gemaakt en gecontroleerd door Sidra de Asturias mogen Denominación de Origen Protegida op de fles zetten. D.O.P. Het zijn unieke ciders van topkwaliteit. Wil je meer weten over de controlerende instantie Sidra de Asturias? Klik dan hier
Tannine in Ciderappels
Tannine is een heel belangrijk bestandsdeel voor goede cider. Net als in de schil van druiven zitten bij echte ciderappels tannine in de schil. Tannine is een andere naam voor looizuur. Dit looizuur wat een bittere smaak heeft, is een stabiliserende stof in het rijpingsproces. Het geeft de drank meer body, smaak en zorgt voor een langere houdbaarheid. Daarom is het belangrijk om echte ciderappels te gebruiken bij de productie. Het is een garantie voor echte kwaliteitscider.
Cidercultuur
Cider werd al 100 jaar voor Christus gedronken. Oorsponkelijk en aanvankelijk is cider altijd van appels gemaakt. De laatste jaren ontstaan er steeds meer nieuwe ciders. Zo is er tegenwoordig cider van peren, met honing, kersencider. Ook is er Rosé cider welke overigens wel alleen van appels gemaakt wordt. Heb je interesse in de cidercultuur? Dan is onze post Cidercultuur in Asturië misschien wel interessante voor je?
In dit artikel vind je uitgebreide informatie over de geschiedenis van cider.

Pomar Rosé Cider
Cidersoorten
Appelcider is het alternatieve woord voor cider in Nederland.
Het komt wel eens voor dat klanten waarmee we spreken op bierfestivals, ons vertellen dat ze geen cider lusten. Als we dan de vraag stellen: waarom niet? Dan krijgen we vaak als antwoord: ik vind het te bitter.
Net als bier wat je in vele soorten en smaken hebt, heb je ook verschillende soorten en smaken cider.
De smaak wordt bepaald door de gebruikte appelsoorten, het productie- en fermentatieproces en gebruikte toevoegingen zoals suiker en smaakstoffen. Zo is er sinds kort een cider welke smaakt naar Moscatel. De smaak ontstaat door het gebruik van een juiste combinatie van appels. Hetzelfde geldt voor Rosé cider. De rose kleur ontstaat ook door het gebruik van appels welke voor de rose kleur zorgen.
Categorieën
Men kan cider grofweg onderverdelen in de volgende categorieën:
- Natuurcider
- Zoete cider
- Halfdroge cider / Semi Seca
- Droge cider
- Sparkling cider
- IJs cider
- Vermouth cider
- Alcoholvrije cider
Interesse gekregen in cider na het lezen van deze blogpost? Neem dan eens even vrijblijvend een kijkje in onze online shop bij de cider. Er is beslist is er wel een cider welke bij je in de smaak valt. Tevens hopen we, dat we je een antwoord hebben kunnen geven op de vraag: Wat is cider of appelcider?
Proost!
Ook in onze online shop is er een mogelijkheid om snel een product te vinden. Onder het woord Shop vind je 3 horizontale streepjes. Het zogenaamde hamburger menu. Door hierop te klikken krijg je links een menu in beeld met producten, merken en wederom een mogelijkheid om in te tikken wat je zoekt in de winkel.